Avrättningsplatser | arkeologi
16663
page-template-default,page,page-id-16663,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ARKEOLOGI PÅ TIDIGARE AVRÄTTNINGSPLATSER I GÄVLEBORGS LÄN

 

Sommaren 2018 fortsatte vi att arbeta med avrättningsplatserna i Gävleborgs län, nu med arkeologiska undersökningar. Avsikten var att ytterligare öka våra kunskaper om dessa platser genom att titta under ytan med icke-förstörande metoder. Den arkeologiska fortsättningen var ett samarbete mellan Sveriges Fängelsemuseum och Landskapsarkeologerna i Hudiksvall, med finansiering från Länsstyrelsen Gävleborg.

 

Under vintern 2017-2018 sammanställde Sveriges Fängelsemuseum och Landskapsarkeologerna en rapport utifrån den information som vi med hjälp av länsborna samlade in i projektet ”Gränsland, mellanrum, avgrunder,” samt fältarkeologiska studier på avrättningsplatserna.

 

Rapporten finns tillgänglig att ladda ner som pdf

Rapport avrättningsplatser 180523

 

Med denna rapport som grund valdes sex representativa platser ut i länet där olika arkeologiska prospekteringsmetoder skulle testas och utvärderas under en vecka vardera.

 

De sex utvalda platserna var:

Hedesunda/Östervåla avrättningsplats

Avrättningsplatsen vid Trekanten

Ovansjö avrättningsplats

Häxmyran (Tyvärr visade det sig att denna plats stod under vatten och inte kunde undersökas.)

Sorga galgbacke

Avrättningsplatsen vid Norrbo bro

 

 

metalldetektor Frederic Elfver arkeologi avrättningsplats

METALLDETEKTOR

 

Frédéric Elfver, kulturarvskonsult och doktorand i arkeologi, undersökte de utvalda platserna med metalldetektor.

 

Läs mer om undersökningarna med metalldetektor HÄR

Fabel arkeologihund Sophie Vallulv avrättningsplats arkeologi

ARKEOLOGIHUND

 

Arkeologihunden Fabel och hans matte Sophie Vallulv undersökte därefter platserna. Fabel är världens första certifierade arkeologihund och är lärd att markera var det finns mänskliga kvarlevor.

 

Läs mer om undersökningarna med Fabel HÄR

IMG_0027_webb

FOSFATKARTERING

 

När de båda första undersökningar var gjorda, så genomfördes en fosfatkartering på platserna av docent Johan Linderholm från Miljöarkeologiska Laboratoriet (MAL), Umeå universitet.