Avrättningsplatser | arkeologi
16663
page-template-default,page,page-id-16663,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ARKEOLOGI PÅ TIDIGARE AVRÄTTNINGSPLATSER I GÄVLEBORGS LÄN

 

Under sommaren 2018 fortsätter vi att arbeta med avrättningsplatserna i Gävleborgs län, nu med arkeologiska undersökningar! Avsikten är att ytterligare öka våra kunskaper om dessa platser genom att titta under ytan med icke-förstörande metoder. Den arkeologiska fortsättningen är ett samarbete mellan Sveriges Fängelsemuseum och Landskapsarkeologerna i Hudiksvall, med finansiering från Länsstyrelsen Gävleborg.

 

Under vintern 2017-2018 har Sveriges Fängelsemuseum och Landskapsarkeologerna sammanställt en rapport utifrån den information som vi med hjälp av länsborna samlade in i projektet ”Gränsland, mellanrum, avgrunder,” samt fältarkeologiska studier på avrättningsplatserna.

 

Rapporten finns tillgänglig att ladda ner som pdf

Rapport avrättningsplatser 180523

 

Med denna rapport som grund valdes sex representativa platser ut i länet där olika arkeologiska prospekteringsmetoder nu ska testas och utvärderas under en vecka vardera.

 

De sex utvalda platserna är:

Hedesunda/Östervåla avrättningsplats

Avrättningsplatsen vid Trekanten

Ovansjö avrättningsplats

Häxmyran (Tyvärr visade det sig att denna plats stod under vatten och inte kunde undersökas.)

Sorga galgbacke

Avrättningsplatsen vid Norrbo bro

 

 

metalldetektor Frederic Elfver arkeologi avrättningsplats

METALLDETEKTOR

 

Vi inledde årets arbete v. 19 (7-11 maj) med att Frédéric Elfver, kulturarvskonsult och doktorand i arkeologi, undersökte de utvalda platserna med metalldetektor.

 

Läs mer om undersökningarna med metalldetektor HÄR

Fabel arkeologihund Sophie Vallulv avrättningsplats arkeologi

ARKEOLOGIHUND

 

V. 20 (14-18 maj) undersökte arkeologihunden Fabel och hans matte Sophie Vallulv platserna. Fabel är världens första certifierade arkeologihund och är lärd att markera var det finns mänskliga kvarlevor.

 

Läs mer om undersökningarna med Fabel HÄR

IMG_0027_webb

FOSFATKARTERING

 

När de båda första undersökningar är gjorda, så genomförs en fosfatkartering på platserna av docent Johan Linderholm från Miljöarkeologiska Laboratoriet (MAL), Umeå universitet.

 

Fosfatkarteringen sker mån 11 juni-ons 13 juni. Vi kommer inte att ha några allmänna visningar utan nyfikna är välkomna att möta upp på de olika platserna. För närmare tider kontakta desiree(at)fangelsemuseet.se