Avrättningsplatser | Årskogen
15654
page-template-default,page,page-id-15654,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ÅRSKOGEN

 

Avrättningsplats: Årskogen, även kallad avrättningsplatsen i Gnarp. Låg intill den gamla landsvägen mot Norrland. Ligger på gränsen mellan Hälsingland och Medelpad. På platsen finns ett minnesmärke samt en informationsskylt om den sista avrättningen 1851. Finns fornminnesregistrerad (RAÄ Njurunda 11:1).

 

Kommun: Nordanstig

 

Antal avrättningar: 3 (tre) som vi vet om.

 

År: 1687 och  1851.

 

Typ av avrättning: Halshuggning.

 

Historik 1687: Båtsmannen Olof Persson från Anundsjö socken i Ångermanland avrättades på platsen dömd för mord på sin kamrat Björn Nilsson. Mordet skedde under påverkan av brännvin under ett stopp i Njurunda när de båda kamraterna var på vandring till Karlskrona för att gå i tjänst hösten 1686. Olof Persson gömda kroppen av Björn Nilsson under en hög ris i skogen, men när våren kom året efter upptäcktes kroppen och Olof Persson ställdes inför rätta.

 

Historik 1851: Landbonden Johan Höglund och torparen Johan Andersson, båda från Årskogen, avrättades på platsen 16 juli 1851, dömda för mord på Jon Andersson, 1849. Jon Andersson hade under en tid arbetat hos Johan Höglund och hans familj. Han mördades med yxa för de 72 riksdaler han hade i plånboken. Liket slängde de i Ljungan.

 

Johan Höglunds hustru var del i mordet och dömdes till 3 år på tukthus.

 

Av avrättningen finns nedtecknade ögonvittnesuppgifter. Det ska ha varit en publikdragande tillställning. En stor skara män hade uppbådats enligt sed att bilda en ca 5000 kvadratmeter stor spetsgård kring schavotten. Bödeln var Jacob Gyll från Umeå. När bödelshugget skedde berättades det om att ”folk svimmade i klasar”. Bödeln sparkade därefter ner kropparna och huvudena i de färdiga gravarna bredvid schavotten. Den dagen förlorade 9 barn i åldrarna 1-17 år sina fäder på ett brutalt sätt och sex av dem förlorade även sin mor som sattes i tukthus och dog där av sjukdom.

 

Per Forslöf, född år 1827, var på platsen och berättade efteråt:

”Jag har varit med på åtskilliga händelser under min levnad, men avrättningen på Gnarps och Medelpadsgränsen var det ruskigaste jag varit med om. Hade jag ej haft de nerver och natur jag har, hade jag aldrig stoppat.”

 

Hitta hit: Avrättningsplatsen ligger på vägen till berget Orraklinten.

 

Källor:

Norman, Sven (2014) Avrättningsplatsen i Årskogen [Elektronisk] Natur och  Kultur i Nordanstig. Tillgänglig: https://balinge.wordpress.com/2014/08/02/avrattningsplatsen-i-arskogen/ [2017-10-05]

Ljusnan, 2015-07-31

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!