Avrättningsplatser | BLOTTLÄGGNING
16251
page-template-default,page,page-id-16251,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

BLOTTLÄGGNING

 

2017 | Metall, stengods, ljud

 

På ett sätt är den tidigare avrättningsplatsen vid Norrbo bro redan gestaltad i det att den har låtits förvildas och tas tillbaka av landskapet. Det om något – att detta rum i naturen har förträngts, förlorat sin historiska betydelse och blivit en icke-plats – är en talande skildring av hur många sedan dödsstraffets avskaffande i Sverige har känt inför dess verkan. Nadine Byrne har tagit denna ‘naturliga gestaltning’, som utgångspunkt i sin konstnärliga intervention. I verket Blottläggning har hon sedan låtit fyra skulpturala bänkar varsamt bryta in i terrängen av resliga furor, blåbärsris och rotvältor. Objekt för vila, betraktelse och eftertanke som tillsammans signalerar att här finns något att vara i, konfronteras av och reflektera över; att detta är en Plats och att den har något att berätta för oss.

 

Vad vill den berätta? Vilka erfarenheter, öden och minnen ligger begravda här? I ett försök att svara på dessa frågor har Byrne låtit gräva ned egentillverkade mikrofoner i marken på platsen. Upptagningen av ljud har sedan omvandlats till toner i en komposition. Resultatet är ett ljudverk i fyra akter som går att lyssna på via appen KOF, på plats eller var du än befinner dig.

 

Bänkarna är också skulpturer, vars utformning berättar om 4 människor som vi vet avrättades på denna plats. De som miste sina liv på Norrbo Bro avrättningsplats var människor vars öden kan berätta något om en svunnen tid. Men genom att närma sig och gestalta en dåtid, att synliggöra det bortglömda, kan vi också blottlägga skeenden i nuet. Hur människor i vår samtida omvärld döms till döden och tvingas möta den genom avrättningar.

 

Läs mer om avrättningsplatsen vid Norrbo bro HÄR

 

OM KONSTNÄREN

Nadine Byrne (f. 1985 i Stockholm) är utbildad vid Kungl. Konshögskolan i Stockholm samt vid Kunsthøgskolen i Bergen, Norge. I sitt konstnärskap – som ofta gestaltar sig i film, skulptur, ljud och textila verk – intresserar hon sig för det personliga i berättelser och minnesbilder, det mänskliga psykets dolda domäner, den poetiska relationen mellan olika material samt den estetik som frigörs genom esoteriska ritualer.

 

Foto: Johanna Syrén.