Avrättningsplatser | Domarstenarna
15785
page-template-default,page,page-id-15785,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

DOMARSTENARNA

 

Avrättningsplatsen vid Domarstenarna hade under 2017 en konstnärlig gestaltning av Sebastian Mugge. LÄS MER OM GESTALTNINGEN HÄR

 

Avrättningsplats: ”Domarstenarna” är en grupp flyttblock. Ungefär 80 meter söder om dessa och på gränsen mellan Trödje och Hilleviks ägor ligger den forna avrättningsplatsen som kallades ”avrättsplatsen vid Trödieby”. Vid ”Domarstenarna” finns en informationsskylt. Platsen finns i fornminnesregistret (RAÄ Hille 73:1).

 

Kommun: Gävle

 

Antal avrättningar: 1 (en)

 

År: 1769

 

Typ av avrättning: Halshuggning och stegling.

 

Historik 1769:  Torpare Johan Persson avrättades på platsen 31 juli 1769 för att ha mördat sin hustru Margareta Andersdotter genom strypning. Enligt en sägen ska han ha gömt hustruns kropp under stugans golv i 6 år innan mordet uppdagades. I domstolsbeslutet som skickades från Svea Hovrätt till styrelsen i Gävle kan vi läsa om vad som egentligen hände. Där berättas det att torparen Johan Persson bråkat och slagits med hustrun om aftonen den 1 april 1769. Efter att hon slagit honom med en käppkvast i ansiktet slog han henne i huvudet med en eldtång så hårt att hon föll i golvet. Därefter fortsatte han slå tills dess att hon inte förmådde ropa mera utan låg som att hon vore död. Då tog han ett tagelsnöre och lindade det två varv ganska hårt kring hennes hals och slog en dubbelknut så att hon dog.

 

Under förhören bekänner Johan Persson även att han begått tidelagssynd med tegeldrängen Sten Olofssons röda och vita ko.

 

Johan Persson finns inskriven i fångrullan för Gefle Slottshäkte 1769.

 

Johan Persson dömdes ”att mista höger hand, halshuggning och fästande på 5 stegel för sin mordgärning”. Detta innebär att han först fick sin högra hand avhuggen, därefter halshöggs han och kroppen styckades i 4 delar. Handen och huvudet fästes på en påle (stegel) och på fyra andra pålar (steglar) fästes horisontala hjul där kroppsdelarna lades. På avrättningsplatsen fick detta sedan stå kvar för att avskräcka andra från att begå brott.

 

Den röda och vita kon som Johan Persson begått tidelag med dömdes att ”skaffas ur vägen”.

 

Hitta hit: Platsen finns markerad på Google maps som DOMARSTENARNA.

 

Ligger vid sidan om gamla E4an mellan Björke och Trödje, på samma sida som grustaget. Ca 400 m norr om avtagsvägen mot Eskön och Hillevik finns en liten parkeringsplats på östra sidan av vägen. Parkera där och gå över vägen och följ sedan pilen norrut ca 100 m.

 

Källor:

Hille C:2 (1724-1778) b255/s123

Gävleborgs landskansli, Gefleborgs läns Slottarrest Fångrulla, april 1769

Svea hovrätts dom betr Johan Persson, 11 juli 1769.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!