Avrättningsplatser | Galgbacken i Berge
16533
page-template-default,page,page-id-16533,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

GALGBACKEN I BERGE

 

Avrättningsplats: Ilsbobornas avrättningsplats kallades galgbacken i Berge och låg på den plats som idag kallas för Bergeberget. Ingen avrättning finns dokumenterad på platsen och platsens centrala delar försvann när den nya landsvägen byggdes. Avrättningsplatsen finns registrerad i fornminnesregistret (RAÄ Ilsbo 68:1).

 

Kommun: Nordanstig

 

Antal avrättningar: Ingen som vi känner till.

 

Övrig information: Under häxprocesserna som pågick mellan 1668-1674 i Sverige så blev fem kvinnor anklagade i Rogsta-Ilsbo för barnaförande och umgänge med Djävulen. Två av dessa, Kerstin i Sörby och Anna i Berge dömdes till döden år 1673, men vi vet inte om de blev avrättade. Det finns även ett område som kallas ”Häxgravarna” vid Idsjön nordöst om Ilsbo, där det sägs att forna tiders ”missdådare” blivit begravda.

 

Hitta hit: Bergsjövägen (väg 758) mellan Ilsbo och Berge går rakt igenom de centrala delarna av galgbacken strax söder om Berge.

 

Källor:

FMIS. Riksantikvarieämbetets nationella fornminnesinformationssystem. http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Fornminnen i Nordanstig. 2014. Broschyr utgiven av Nordanstigs kommun och Nordanstig Turism.

Wallenberg Bondesson, Maria. 2003. Religiösa konflikter i norra Hälsingland 1630-1800. Stockholm

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!