Avrättningsplatser | HÄXMYRAN 1672 – 2017
16255
page-template-default,page,page-id-16255,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

HÄXMYRAN 1672 – 2017

 

2017 | Lågbränd stengodslera och stål

 

8 kvinnor dömdes, avrättades och brändes på bål.  Dömda inte bara till döden utan till förkastelse, uteslutna ur samhället, fråntagna välsignelsen och nekade en begravning i vigd jord. Det som var kvar efter att elden gjort sitt trampades ner i myren och täcktes med stenar så att de inte skulle kunna ”gå igen”.

 

8 urnor av lera, brända på samma plats som kvinnornas kvarlevor brändes till förintelse. Lera som genom elden blir till keramik som kan bevaras i jorden i 1000-tals år. Urnorna bär inskriptioner som berättar om de 8 kvinnornas öden, om andra kvinnors öden runt om i världen, om vår värld, om vår tid.

 

I en cirkel står de 8 och bär vittne om det som fallit i glömska och det vi inte vill se.

 

För var och en av kvinnorna en extra urna, en urna som tar plats i samhället, som ger kvinnorna en röst idag. Dessa 8 urnor förvaltas var och en av en person som deltagit i arbetet med gestaltningen och finns närvarande på 8 olika platser i kommunen, regionen och landet.

 

Häxprocesserna i Sverige sägs ha varit relativt begränsade jämfört med andra länder i Europa. Totalt avrättades och brändes omkring 400 personer mellan 1492-1704. Häxprocesserna var särskilt intensiva under under åren 1668-1676, perioden som kommit att kallas för ”Det stora oväsendet” då häxhysterin spred sig som en löpeld från Härjedalen och Dalarna, via Hälsingland och Gästrikland uppe mot Ångermanland och sedan vidare till Västerbotten.

 

Häxprocesser är tyvärr inget som som vi lämnat bakom oss i historien. På flera platser runt om i världen döms, avrättas och mördas fortfarande framförallt kvinnor och barn, anklagade för häxeri.  I Sverige dömer vi inte längre kvinnor för häxeri. Eller kanske gör vi det fast i andra sammanhang? Man kan till exempel fundera på hedersvåld eller hur kvinnor hängs ut i sociala medier, ofta med extremt våldsamma och grovt sexuella undertoner.

 

Plats: Häxmyrtjärn

 

OM KONSTNÄREN

David Larsson (f. 1981 i Uppsala) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. I sina verk, som ofta består av eller utgår ifrån samlingar av föremål och erfarenheter, intresserar han sig för vårt kollektiva minne, vad vi väljer att bevara och vad som antas vara värdelöst. Genom kartläggningar, sociala processer och installationer utforskar han det moderna projektets framfart, undanträngningen av och avstånden till det agrara samhället, samt de tolkningsföreträden och normaliseringsprocesser som historieskrivningen är förknippad med och hur detta skapar förutsättningar för olika sammanhang och levnadsvillkor idag.

 

Foto: Johanna Syrén.