Avrättningsplatser | Häxmyrtjärn
15645
page-template-default,page,page-id-15645,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

HÄXMYRAN

 

Häxmyran hade under 2017 en konstnärlig gestaltning av David Larsson. LÄS MER OM GESTALTNINGEN HÄR

 

Avrättningsplats: Häxmyrtjärn, Häxmyran. Finns utmärkt i Fornminnesregistret som plats med namn och tradition: (RAÄ Ovanåker 46:1).

 

Kommun: Ovanåker

 

Antal avrättningar: Vet ej

 

År: 1600-tal, troligen

 

Typ av avrättning: Halshuggning och bränd på bål.

 

Historik: Enligt lokal tradition ska personer dömda för trolldom ha avrättats och bränts på bål på platsen. Därav platsens namn. På platsen finns en stenröse som har utpekats som eventuell grav.

 

Under Häxprocesserna under 1670-talet vet vi att minst åtta stycken kvinnor halshöggs och brändes i Ovanåker. Prästen Petrus Nerbelius skrev i ett brev 1672 till Ärkebiskopen:

 

Förledne den 8 maj brändes i Ovanåker åtta stycken kärringar och nu sedan de är för ting fallit fjorton dagar;
Och i Ovanåker dömdes till döden nu 3 st och här i Alfta socken och däröver i båda socknarna 30 st beryktade som tillfreds om de ville eller kunna avstå, lämnas till nästa ting.

 

Var de åtta kvinnorna avrättades vet vi inte, men det kan mycket väl ha skett på denna plats. Vi vet heller inte hur det gick för dem som därefter dömdes till döden.

 

Hitta hit:  Kör västerut från Ovanåkers kyrka fram till bron, tag höger in på Ryggesbovägen, sen vänster in på Älvbrinken som är en återvändsgata med villor. Parkera i slutet av gatan, promenera över fältet mot dungen och tjärn.

 

Källa: Landsarkivet Uppsala, Brev från Petrus Nerbelius, Alfta, till Ärkebiskopen, 23/5 1672.

Foto: Göta Sandqvist

Känner du till mer om denna plats? Skicka gärna ett mail till oss!