Avrättningsplatser | Hedesunda/Östervåla avrättningsplats
15715
page-template-default,page,page-id-15715,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

HEDESUNDA/ÖSTERVÅLA AVRÄTTNINGSPLATS

 

Under 2017 kommer Hedesunda/Östervåla ha en konstnärlig gestaltning av Erik Rask. LÄS OM GESTALTNINGEN HÄR

 

Avrättningsplats: Hedesunda/Östervåla avrättningsplats. Ligger på gränsen mellan Gävleborgs och Uppsala län.

 

Kommun: Gävle

 

Antal avrättningar: 3 – 4 (tre – fyra) som vi vet om, fler om vi räknar med Östervålasidan.

 

År: 1752, 1820 och 1851

 

Typ av avrättning: Halshuggning, bränning på bål

 

Historik 1752:  I mars 1752 klagade Skarprättare Skarberg genom en skrivelse till landshövdingen att den hittills brukade skarprättaryxan skulle vara så förnött ”at han eij tilltror sig med henne förrätta den förestående stora exekutionen i Hedesunda”, varför han begärde en ny yxa. Vem som skulle avrättas vet vi inte. Egentligen kan vi heller inte vara säkra på att platsen för avrättningen var denna.

 

Historik 1820: Hustru A döms vid Urtima ting i Hedesunda den 27 augusti 1819 att halshuggas och brännas på bål för att hon har mördat sin svärfar med arsenik. Maken och tillika sonen till den mördade mannen nekar till att ha deltagit i mordet. Det visar sig att han varit otrevlig och hårdhänt mot sin far och döms därför till spöstraff med 40 par spö, tre slag av paret. Den mördade levde tillsammans med familjen i det vi idag kallar för ett generationsboende. Hustru A. och hennes make hade 2 barn.

 

Historik 1851: 1850 inkom till cellfängelset i Gävle Stina Jönsdotter från Lindåsen född 1819 och Erik Jönsson, född 1812, från Klessmansbo. Anklagad för mord (förgiftning med arsenik) av Stinas make Per Erson. Erik var tydligen en nära vän med Stina och tillsammans förgiftade de Stinas make. Stina hade tillsammans med sin mördade make 4 barn. Stina och Erik sändes till Hedesunda/Östervåla avrättningsplats den 15 juli 1851 för att där undergå straffet. Skarprättare var Anders Lund från Bollnäs.

 

Hitta hit: Platsen ligger söder om Ön och Hedesundafjärden i Dalälven, mellan Horsskog och Kolartorp vid Kolartorpsvägen. Östervåla kommun reste en minnessten på platsen 1947. På stenen står det att avrättningsplatsen var för Östervåla socken och att sista avrättningen skedde 1836.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!