Avrättningsplatser | Hedhuvudet
16074
page-template-default,page,page-id-16074,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

HEDHUVUDET

 

Avrättningsplats: Hedhuvudet ligger vid rån mellan Ljusdals och Järvsö socknar. Den gamla ridstigen och pilgrimsleden senare körväg för häst mellan Järvsö och Färila går alldeles förbi avrättningsplatsen. Dagens landsväg mellan Skästra och Ygskorset går c:a 200 meter från Hedhuvudet. Delar av Hedhuvudet bortgrävt genom en grustäkt. Hela åsen kallas Hedbacken.

 

Kommun: Ljusdal

 

Antal avrättningar: 1 (en)

 

År: 1712

 

Typ av avrättning: Halshuggning, huvudet skulle sättas på en påle och kroppen grävas ner på galgbacken.

 

Historik 1712: 

Rustmästaren vid Järvsö kompani Michel Olsson Räf dömdes från livet för att ha slagit ihjäl bonden Erich Persson och stuckit honom två gånger med värjan på sängen i gräl om ett lån av en häst. I rätten beklagade Räf sitt dåd och förklarade att dråpet skett under påverkan av starka drycker. Han var sedan tidigare känd för att föra ett ”vackert leverne då han var nykter men i dryckenskap var han mäkta överdådig och orolig till sinnes”.  Svea Hovrätt skärper straffet ”at Hufwedet sättas på en Påhle och kroppen gräfwes i galgebacken neder”.

 

Källor:

Högsta domstolen prot: 1712:2 (1712-1712) b3490/s783

Hanzén, J.J:son. 1942. Järvsögårdarna folk. Dess område och villkor, byar och gårdar intill 1800-talets mitt. Ljusdal.

Artikel från Ljusdalsposten, 1970-tal.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!