Avrättningsplatser | Medskogsheden
15643
page-template-default,page,page-id-15643,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

MEDSKOGSHEDEN

 

Avrättningsplats: Medskogsheden

 

Kommun: Ockelbo

 

Antal avrättningar: 1 (en) enligt en sägen

 

År: Troligtvis sent 1700-tal

 

Typ av avrättning: Halshuggning.

 

Historik: Sägnen berättar att det handlade om en ung och vacker kvinna som dödat sitt barn. Det sades att hon djupt ångrade och begrät sitt brott. På avrättningsplatsen bad hon att få sjunga en sång, vilket beviljades. Hon klev då upp på en liten tuvkulle eller sten och sjöng med hög klar sångröst. Då vädret var lugnt den höstdagen så ska hennes sångtoner ha ekat och färdats runt hela sjön Islingen. Efter avrättningen ska kroppen ha hängts upp i kläderna och fästs med pluggar i en stor tall invid stupstocken. Där skulle kroppen hänga tills dess att solen gått ner då den begravdes i stillhet. Det sägs att rester efter stupstocken och pluggarna i tallen ska ha funnits kvar länge.

 

Kvinnans namn ska ha varit Anna, med ett kort tillägg före namnet, såsom ”Mångs-Anna” eller snarliknande.

 

Vad som är sant i sägnen är svårt att säga, men vid 1700-talets slut så blev alla dödsdömda kvinnor enligt lagen brända på bål efter halshuggningen. Kanske skedde det här egentligen på 1500- talet eller 1600-talet och var en lokal form av stegling? Eller kanske det inte alls hänt?

 

Hitta hit: Sjön Islingen ligger på östra sidan om väg 272 mellan Sandviken och Ockelbo, strax norr om Medskogssjön. Byn och busshållplatsen heter Heden. Avrättningsplatsen ska ha legat vid sjöns västra strand, ett tiotal meter söder om avfarten till Medskogshedens järnvägsstation. Där finns idag en liten dunge med tallar och en busshållplats. Bredvid tallarna finns två tomter med bostadshus. Vid den bortre tomten finns en skylt som bland annat berättar om sägnen. Det finns ingen parkeringsplats i nära anslutning till platsen.

 

Källa: Pålsgården 1951, elfte årgången. Ockelbo Hembygdsförening, sid 19

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!