Avrättningsplatser | Mostigshällorna
15648
page-template-default,page,page-id-15648,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

MOSTIGSHÄLLORNA

 

Mostigshällorna har en konstnärlig gestaltning skapad av Anna Asplind. LÄS MER OM GESTALTNINGEN HÄR

 

Avrättningsplats: Kallas även Norrala/Söderala galgbacke. Finns fornminnesregistrerad (RAÄ Norrala 132:1). Platsen är utmarkerad på historisk karta från år 1654, benämnd ”Galgb”.

 

Kommun: Söderhamn

 

Antal avrättningar: 2 (två) som vi känner till.

 

År: 1773 och 1785

 

Typ av avrättning: Halshuggning, bränning på bål

 

Historik 1773: Drängen Paul Jonsson i Kolsta döms till döden för att ha haft syndigt umgänge med sin faders sto. Han hade också tidigare haft umgänge med två kor.  Döms att halshuggas och att brännas på bål. Han avrättades på gränsen mellan Söderala och Norrala. Märren hade också avlivats i närheten vid en halvcirkelformad väg där det sägs att hästen sedan har synts spöka. Vägen kallas Hästvålsvägen, Hästvålnadsvägen eller bara Hästvägen.

 

Historik 1785: Pigan Anna Olofsdotter från Renskalla mördade i februari 1785 sitt nyfödda oäkta foster och dömdes för det att halshuggas och att brännas på bål. Avrättningen skedde den 17 september på galgbacken mellan Söderala och Norrala.

 

Övrigt: De avrättade sägs ha begravts i en myr som låg på söderala-sidan om gränsen, på andra sidan vägen. På den utpekade platsen är idag en björkdunge.

 

Hitta hit: Platsen finns markerad som MOSTIGSHÄLLORNA på Google maps.

 

Platsen ligger vid en historisk sträckning av ”Norrstigen” som var den stora vägen mellan södra och norra Sverige. Sträckningen är idag en av de få bevarade och får inte rätas ut eller dikas. Vägsträckan går mellan byn Kungsgården i Norrala och byn Söderala. Avrättningsplatsen ligger vid en höjd på östra sidan om vägen, på höger sida om man kommer från Söderala. Strax söder om höjden finns ett stort stenröse som utmärker sockengränsen.

 

På toppen av Norrstigen finns en grusyta med träpilar där det står ”Mostigen”, ”Söderhamn 13” och ”Bocksjön 4” på, samt en svart metallpil ”Mostigshällorna” som pekar mot en biluppfart med en metallbom. Öppna metallbommen och fortsätt upp en bit på höjden. Parkera vid projektets informationsskylt.

 

På platsen finns lämningar efter det att det var militärförläggning på platsen. På platsen finns även grillplatser.

 

Källor:

Lantmäteriet. Lantmäterimyndigheternas arkiv, Historisk karta, 21-SÖA-1250, 1654

Minestrialboken C:3 för Norrala

Söderala EI:2 (1783-1803) b16/s13

 

Foto: Sören Thuresson

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!