Avrättningsplatser | Om projektet
15254
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15254,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER,

 

För bara några generationer sedan avrättades människor inför publik i Sverige.  Avrättningar skedde inte bara i städerna utan i hela landet, där brottet begåtts skulle även ”rättningen” ske. Idén om att det offentliga dödsstraffet avskräckte människor från att begå brott var djupt rotad, och både barn och unga skulle vara en del av publiken för att lära sig vad som kunde ske om man inte följde lagen och de sociala normerna. Det humana och rättssäkra samhälle vi har idag i Sverige har inte alltid varit en självklarhet.

 

I projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, har Sveriges Fängelsemuseum tillsammans med Region Gävleborg engagerat allmänheten i länet för att identifiera och utforska tidigare avrättningsplatser i Gävleborg. Dödsstraffet är en historisk omständighet som nästan osynliggjorts i Sverige och många av platserna står obemärkta och bortglömda, trots de övergrepp som skett på platsen. Med utgångspunkt i dessa närstudier arbetade vi med samtidskonst, museiprogram och visningar på ett urval av de tidigare avrättningsplatserna i Gävleborgs län. Vi har även arbetat för att sätta platserna i relation till dödsstraffets fortsatta verkningar runt om i världen och se på hur dessa tematiskt kringskurna rum kan förenas med andra platser i fråga om makt, förtryck och brott mot allas lika rätt i vår samtid.

 

Projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, avslutades i december 2017, men finns dokumenterad i vandringsutställningen GRÄNSLAND och en publikation. Utställningen visas 27 december – 28 januari på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle. Publikationen finns att köpa på samma ställe.