Avrättningsplatser | Program
16149
page-template-default,page,page-id-16149,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

UTSTÄLLNINGEN GRÄNSLAND SOMMAREN 2018

 

Under sommaren 2018 kommer du ännu en gång kunna ta del av den dokumenterande utställningen som avslutade konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER,.

 

I utställningen Gränsland kan du se fragment av konsten som under 2017 stod ute på  avrättningsplatserna och läsa om platsernas historia. Utställningen finns på plats på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle mellan 23 maj– 12 augusti. Utställningen står i lokalen ”Häktet” på andra våningen, Sveriges Fängelsemuseum/Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1.

 

Utställningen är en del av Kulturarvsåret 2018 och kommer även att visas på andra platser i länet. https://kultarv2018.se/

ARKEOLOGI PÅ AVRÄTTNINGSPLATSER

 

Ta del av de olika icke-förstörande arkeologiska metoderna vi använder när vi undersöker avrättningsplatserna på djupet! Visningarna är öppna för allmänheten och kostnadsfria.

 

Den 8 maj kl 17.30 på avrättningsplatsen vid Trekanten visar och berättar Frédéric Elfver om metalldetektering. På plats finns även Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum, samt Landskapsarkeolog Ola Nilsson som berättar om arkeologin på avrättningsplatserna.

 

Den 10 maj kl 17.30 på avrättningsplatsen vid Norrbo bro visar och berättar Frédéric Elfver om metalldetektering. På plats finns även Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum, samt Landskapsarkeolog Ola Nilsson som berättar om arkeologin på avrättningsplatserna.

 

Den 14 maj kl 17.30 på avrättningsplatsen vid Trekanten visar och berättar Sophie Vallulv och hunden Fabel om sitt arbete. På plats finns även Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum, samt Landskapsarkeolog Ola Nilsson som berättar om arkeologin på avrättningsplatserna.

 

Den 14 maj kl 17.30 på avrättningsplatsen vid Norrbo bro visar och berättar Sophie Vallulv och hunden Fabel om sitt arbete. På plats finns även Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum, samt Landskapsarkeolog Ola Nilsson.

UTSTÄLLNINGEN GRÄNSLAND

 

Konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, om avrättningsplatser i Gävleborgs län, har pågått i över två års tid. Under 2018 kan du ta del av den dokumenterande utställningen som avslutar projektet.

 

I utställningen Gränsland kan du se fragment av konsten som under 2017 stod ute på  avrättningsplatserna och läsa om platsernas historia. Utställningen finns på plats på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle mellan 27 december – 18 februari. Utställningen står i lokalen ”Häktet” på andra våningen, Sveriges Fängelsemuseum/Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1.

 

Utställningen är en del av Kulturarvsåret 2018 och kommer även att visas på andra platser i länet. https://kultarv2018.se/

VISNING AV UTSTÄLLNINGEN GRÄNSLAND 2018

 

Följ med på en visning av utställningen Gränsland! Hör Desirée Kjellberg, projektledare för Konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, berätta om offentliga avrättningar i Gävleborgs län, samtidskonst och galgbackar.

 

Tid: 17 januari 2018 kl 18.00-19.00

Plats: ”Häktet” på andra våningen, Sveriges Fängelsemuseum/Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1.

 

Visningen har fri entré och är en del av Kulturarvsåret 2018. https://kultarv2018.se/

SLUTSUMMERINGSDAG 27 DECEMBER 2017

Avslutningsdag för projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder,

 

Konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER avslutas med en finissage som även är en vernissage av en dokumenterande utställning, boksläpp, samt föredrag och samtal. För att fira ett fantastiskt projekt och tacka alla som medverkat i det så bjuder vi på kaffe och tårta.

 

13.00 Invigning av utställning och boksläpp i utställningslokalen Häktet.

13.30 Om att arbeta och förhålla sig till en svår och ofta obehaglig historia. Panelsamtal med Nadine Byrne, Nina Svensson, Desirée Kjellberg och Erik Anderman.

14.00 Denna historia är inte bara historia. Två Gävlebor, födda i andra länder, berättar om sina upplevelser att växa upp i länder där dödsstraffet används som offentligt maktmedel.

14.40 Österfärnebo 1695, tre personer ur samma familj döms till döden och avrättas för brott förknippade med skam och sexualitet. Domstolsprotokollet har nu renskrivits av Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo och dagen till ära läser Anders Lövgren upp det för oss. Återigen får de dömda med egna ord förklara vad som egentligen hände. Deras liv och tankar kommer nära.

15.00 Arkeologen Ola Nilsson från Landskapsarkeologerna i Hudiksvall berättar om projektets fortsättning, nu ska vi fördjupa oss! Vad finns bevarat under jorden?

 

Vi håller till i Sveriges Fängelsemuseums lokaler på det gamla cellfängelset i Gävle, Hamiltongatan 1.


Alla punkter är öppna för allmänheten och kostnadsfria. Välkommen!

RUNDTUR TILL KONSTEN PÅ AVRÄTTNINGSPLATSERNA 7 – 8 SEPTEMBER 2017

 

Följ med på en resa 7  – 8 september genom länet då vi besöker varje plats och upplever konsten tillsammans. På torsdagen besöker vi platserna i Hälsingland och på fredagen platserna i Gästrikland. För att ta oss runt avgår en buss från Sveriges Fängelsemuseum båda dagarna. Torsdagen den 7 september stannar bussen även på Söderhamn resecentrum.

 

Ciceroner under dagen är Sveriges Fängelsemuseums intendent Desirée Kjellberg samt konstkonsulent Erik Anderman från Kulturutveckling Region Gävleborg.

 

Observera att tillgängligheten på vissa ställen är svår och då bussen inte kan åka ända fram överallt måste vi bitvis gå till fots, både på kortare vägsträckor och i skog. Vid dåligt väder rekommenderas stövlar och varma kläder.

 

Kostnad för bussturen är 100 kr per dag och då ingår lättare lunch samt eftermiddagsfika. Bussen har begränsat antal platser. Maila din bokning till Desirée Kjellberg: desiree[at]fangelsemuseet.se. Betalning sker efter bokningen och när vi sett att betalningen kommit in får du en bekräftelse på din plats i bussen.

 

Det går bra att följa med under bara en dag.

 

PROGRAM TORSDAGEN 7 SEPTEMBER

9.00 Avfärd från Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 1, Gävle

10.00 Upphämtning Söderhamn resecentrum

10.30 Galgbacken på Mostigshällarna. Vi tar del av Anna Asplinds gestaltning “Kommer himlen alltid att vara blå?”. Verket är en ljudinstallation som förmedlas genom en app. Ta gärna med egna hörlurar och en fulladdad smartphone.

11.15 Lunch. På Mostigshällarna tänder vi upp för korvgrillning.

13.00 Avrättningsplatsen vid Norrbo bro. Vi tar del av Nadine Byrnes gestaltning “Blottläggning”.

16.00 Häxmyran i Ovanåker. Vi tar del av David Larssons gestaltning “Häxmyran 1673 – 2017”.

17.30 Avsläpp Söderhamn resecentrum

18.30 Avsläpp Sveriges Fängelsemuseum

 

PROGRAM FREDAGEN DEN 8 SEPTEMBER

10.00 Avfärd Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 3, Gävle.

10.30 Avrättningsplatsen vid Domarstenarna. Vi tar del av Sebastian Mügges gestaltning “One death is a tragedy, one million is a statistic”.

12.00 Lunch.  Plats ännu ej bestämd.

13.30 Trekanten. Vi tar del av Conny Karlsson Lundgrens gestaltning “Rum för undantag (svarta speglar)”.

15.30 Hedesunda avrättningsplats. Vi tar del av Erik Rasks gestaltning “AOD”.

17.00 Avsläpp Sveriges Fängelsemuseum

ALLMÄNNA VISNINGAR 2017

Söndag 28 maj

 

KL 11.00, MOSTIGSHÄLLORNA

KL 14.00 AVRÄTTNINGSPLATSEN VID DOMARSTENARNA

 

Möt konsten och ta del av historien på en eller båda av dessa platser söndagen den 28 maj. Sveriges Fängelsemuseums intendent Desirée Kjellberg och Kulturutveckling Region Gävleborgs konstkonsulent Erik Anderman berättar vid respektive klockslag om platsernas svåra historia och visar konsten.

 

Ta gärna med kaffetermosen!

 

Samling vid informationsskylten som finns utplacerad vid båda platserna.

ALLMÄNNA VISNINGAR 2017

Lördag 20 maj 

 

KL 13.00, HEDESUNDA/ÖSTERVÅLA AVRÄTTNINGSPLATS

KL 15.00 AVRÄTTNINGSPLATSEN VID TREKANTEN

 

Möt konsten och ta del av historien på en eller båda av dessa platser lördagen den 20 maj. Sveriges Fängelsemuseums intendent Desirée Kjellberg och Kulturutveckling Region Gävleborgs konstkonsulent Erik Anderman berättar vid respektive klockslag om platsernas svåra historia och visar konsten.

 

Ta gärna med kaffetermosen!

 

Samling vid informationsskylten som finns utplacerad vid båda platserna.

ALLMÄNNA VISNINGAR 2017

Söndagen den 21 MAJ

 

KL 11.00, AVRÄTTNINGSPLATSEN VID NORRBO BRO

KL 15.00 HÄXMYRAN

 

Möt konsten och ta del av historien på en eller båda av dessa platser söndagen den 21 maj. Sveriges Fängelsemuseums intendent Desirée Kjellberg och Kulturutveckling Region Gävleborgs konstkonsulent Erik Anderman berättar vid respektive klockslag om platsernas svåra historia och visar konsten.

 

Ta gärna med kaffetermosen!

 

Samling vid informationsskylten som finns utplacerad vid båda platserna.

MINNESSTUND VID RÅDHUSTORGET I GÄVLE 2017

Torsdag 18 maj 12.30

 

Prästen Peter Hallgren Stjerndorff leder en minnesstund över de sju Gävlebor som blev avrättade på Rådhustorget i Gävle under 1600- och 1700-talen, inför en publik med både barn och vuxna.
Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum berättar om projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, som handlar om offentliga avrättningar i Gävleborg län.

 

Arrangemanget är en det av ICOMS internationella museidag som i år har temat ”Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums”.

 

I Gävle kommer flera museer och konstaktörer att samlas kring temat genom arrangemang och seminarium under dagen men även i form av en utställning som är öppen i Rågången på Silvanum 6-18 maj. Både dagen och utställningen kommer att lyfta fram exempel på hur utställningsarrangörer och kulturprojekt problematiserar historieskrivningen, men också lyfta frågan kring hur historieskrivning kan nyanseras och vidgas. Vilka perspektiv på historia ges utrymme och vilka berättelser får höras?

 

Seminariet är öppet för allmänheten och ges på Silvanum i Gävle den 18 maj kl 14 – 17.