Avrättningsplatser | Ringfuru
15816
page-template-default,page,page-id-15816,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

RINGFURU

 

Avrättningsplats: Kallas även Stegelplats. Ligger på gränsen mellan Delsbo socken och Jerfsö socken. Namnet Ringfuru kommer av att platsen på 1700-talet utmärkts av en stor och förtorkad tall beslagen med en massiv järnring. Tallen ska ha stått i linje med tre höga råstenar, som traditionellt visar gränser.

 

Platsen är utpekad som ”gammal stegelplats för avrättade samt begravningsplats för sådana som bödeln förde till skogs för att begravas i myrar och moras”.

 

Kommun: Ligger på gränsen mellan Hudiksvall och Ljusdal.

 

Antal avrättningar: 1 (en) enligt hörsägen. Sägs vara den sista.

 

Historik: ”Grunna Mora Karin Öberg (född 1848) berättade för sin dotterdotter att hennes mor Karin Persdotter (född 1825) åsåg den sista avrättningen på Ringföre. Den skedde när Karin var en ung flicka. En ung vacker flicka som kallades Fin Bålla hade mördat sitt nyfödda barn och dömdes för detta till döden. När Karin kom till Ringföre var där så många människor som ville se avrättningen, att karin måste klättra upp i ett träd för att kunna se. När bilan föll svimmade Karin Persdotter och föll ner ur trädet.”

 

Från 1750-tal finns statistik över vilka som avrättats i Gävleborgs län och alla som avrättades från 1810-tal och framåt känner vi till, med både namn och plats. Ingen av dessa matchar med Ringfuru. År 1847 avrättades dock en kvinna som kallades för Fön-Bella 2, 5 mil bort, på avrättningsplatsen vid Norrbo bro. Kan det ha varit denna avrättning som Karin Persdotter åskådade, men att platsen, brottet och namnet ändrats i den muntliga traderingen? Läs mer om Fön-Bella här.

 

Hitta hit: Platsen ligger vid vägen Kalvstigen som går mellan Järvsö och Delsbo. Parkera vid gränsstolpen där det står ”Gräns Delsbo I Jerfsö 1850”. Cirka 20 meter in i skogen från denna finns ett välbevarat gränsröse (råmärke).

 

Källa: Järvsöbyarna 5, Säljesta Hiklack-Gartsbo-Finnflo-Bäcken-Vålsjö. 1993. Järvsö Hembygdsförening, Järvsö.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!