Avrättningsplatser | Runemo
15577
page-template-default,page,page-id-15577,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

RUNEMO, BOLLNÄS AVRÄTTNINGSPLATS

 

Avrättningsplats: Bollnäs avrättningsplats i Söräng, på gränsen mot Runemo. Kallades även Skalleplats. Ligger på sockengränsen mellan Alfta och Bollnäs.  Finns i Fornminnesregistret (RAÄ Bollnäs 347:1).

 

Kommun: Bollnäs

 

Antal avrättningar: 2 (två), som vi vet om.

 

År: 1777 och 1823

 

Typ av avrättning: Halshuggning och bränning på bål.

 

Historik 1777: Den 17 september halshöggs Sigrid Olsdotter Granlund på platsen, dömd för barnamord. Efter halshuggningen brändes hon på bål. Sigrid Olsdotter Granlund hade arbetat hos en Fänrik i Alfta då hon blev gravid med en soldat. Trots att flera frågade om hon var gravid, så nekade hon att hon var med barn. Hon födde barnet i lönn nere i husets källare, dödade det, virade in det i en tyg och gömde barnet i sin förvaringskista. När hon några dagar därefter åkte till Arbrå på en bröllopsfest hittade husets andra pigor efterbörden och ett blodigt förkläde nere i källaren. De kallade på länsman som åkte till Arbrå och fängslade Sigrid. Vid rannsakningen erkände Sigrid hela brottet och barnet hittades i kistan.

 

Sigrid Olsdotter Granlunds historia kan besökare idag ta del av på Sveriges Fängelsemuseum. Hon sitter i dödsarresten på Gävle Slottshäkte och väntar på datumet då hon med fångskjuts ska föras upp till avrättningsplatsen.

 

Historik 1823: Den sista som avrättades på platsen var Johannes Krantz, även kallad ”Ljungs-Johannes”, född i Rengsjö. Tillsammans med sin bror tog han värvning som soldat i Svea Livgarde i Stockholm, varifrån de rymde 1819. De hankade sig i början fram på småstölder, men stölderna förvärrades och de specialiserade sig på kyrksilver. För att fånga tjuvarna ordnade några män i trakten ett bakhåll vilket urartade till en dramatisk batalj där en dog och två skadades. Häradsrätten i Bollnäs dömde 28 oktober 1822 Johannes Krantz att mista sitt liv och halshuggas för att ha utdelat dödshugget under bataljen. Brodern dömdes till 40 par spö och två år på någon av kronans fästningar.

 

Avrättningen skedde kl 11 den 11 juni 1823 på den lilla kullen på sockenrån mellan Alfta och Bollnäs. Det berättas att Krantz uppträdde mycket lugnt. När han fördes fram mot schavotten, sa han till folk som stod där ihoppackade ”maka er, för här ska jag fram”.

 

Hitta hit: Från Bollnäs, vid vägen mot Runemo strax efter avfarten från väg 50. Nära busshållplatsen ”Raskes”, vid vattenverket. Backen är numera söndergrävd vid grustäkt.

 

Källor:

Arbrå AI:1 (1752-1779) b98/s184

Ohlsson, Johan. 1936. Skyldig att liv sitt mista… Dödsdomar vid Alfta häradsrätt efter år 1760. Bollnäs.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!