Avrättningsplatser | Skallebacken
15806
page-template-default,page,page-id-15806,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

SKALLEBACKEN

 

Avrättningsplats: På en karta från år 1735 som visar gränsen mellan byarna Ulfsta och Böhle finns på denna plats ett ”Skallebackarå”. Skallebacke kan vara ett gammalt namn på avrättningsplats. Namnet finns på flera ställen i Sverige som utpekats som avrättningsplatser.

 

Ett rå, eller ett rör som det också kallades, var ett stenröse som utmärkte en gräns (en gräns kallades ofta ”rågång”). Dessa rå fick olika namn beroende på vilken plats de stod på. Om rået låg vid en avrättningsplats kunde det få sitt namn av detta. Vi har i Gävleborgs län exempel på Galgrör (se Gävle stads avrättningsplats).

 

Kommun: Ockelbo

 

Antal avrättningar: Vi vet inte om några.

 

År: Om det här har varit en avrättningsplats så är det troligtvis före 1700-tal.

 

Typ av avrättning: Det vet vi inte

 

Historik: Vi vet inte mycket om den här platsen. Det enda som säger att det här kan ha funnits en avrättningsplats är namnet på kullen. 1735 gick en gräns rakt över denna plats och vi vet att de allra flesta avrättningsplatser låg på gränser. I övrigt stämmer inte denna plats med var vi annars brukar hitta avrättningsplatser, här fanns exempelvis inga genomfartsvägar. Platsen låg vid en liten sjö ca 2-3 km från sockenkyrkan.

 

Hitta hit: Platsen är en udde i Lill-Rännsjön strax utanför Ockelbo. Om du åker från Wij trädgårdar på Ulvstavägen kommer Rännsjövägen på din vänstra sida. Sväng in där och följ vägen. Framme vid sjön finns först en badplats. Där får man en fin utsikt över udden. Det går även bra att följa vägen till sitt slut och parkera vid vändplanen. Följ sedan tomtgränsen vid det sista huset och fortsätt en kort bit genom skogen upp på kullen. Marken är röjd 2014-15.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!