Avrättningsplatser | Galgbacken i Sorga
15652
page-template-default,page,page-id-15652,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

GALGBACKEN I SORGA

 

Avrättningsplats: Galgbacken i Sorga

 

Kommun: Ljusdal

 

Antal avrättningar: 3 (tre) som vi vet om.

 

År: 1610 ( 1 pers) och 1674 (2 pers)

 

Typ av avrättning: Halshuggning och bränd på båle.

 

Historik 1610: I ett brev daterat 8 februari 1610 står det om Halfward Gunnarsson i Litsbo som hade haft sex med sin hustrus syster. Detta sågs vid denna tid som incest och kallades för blodskam. Fram till 1800-talet var straffet för blodskam döden.

 

Halfwar Gunnarsson lyckades skära sönder fängelsedörren och rymma, men systern som han hade haft sex med avrättades och brändes på bål i Sorga.

 

Historik 1674: Enligt lokal tradition ska denna plats ha använts till att avrätta personer dömda av trolldomskommissionen för trolldom.

Utdrag ur Färila kyrkas kassabok från 1674 :

”Till bödeln som rättade Gammel-Anna, finska, och Backe-Ella i Föne gavs 8 daler. Affären med nämnda trollkonor är nu avklarad, med deras huvuds avskiljande från kroppen och därefter brännandes på bål på galgbacken i Sorga.”

 

Hitta hit: Från Färila åker du mot Föne i ca 22 km. Ta av vid avtagsvägen mot Laforsen. Strax efter vägskälet till Hedsta hittar du platsen. Platsen sägs vara på en mindre kulle, 15 meter i diameter och 1,2 meter hög, av småkuperad och blockig tallhed. Toppen av kullen består av en utjämnad platå.

 

Enligt en informant finns nära platsen en skylt som visar på fel ställe.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!