Avrättningsplatser | Trekanten
15636
page-template-default,page,page-id-15636,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

TREKANTEN

 

Trekanten hade under 2017 en konstnärlig gestaltning av Conny Karlsson Lundgren. LÄS MER OM GESTALTNINGEN HÄR 

 

Avrättningsplats: Trekanten. Ligger på gränsen mellan Österfärnebo socken, Torsåkers socken och Årsunda socken. Syns på historisk karta över Gammelstilla Bruk är 1815.

 

Kommun: Sandviken

 

Antal avrättningar: 7 (sju) som vi känner till

 

År: 1695, 1703, 1704, 1720, 1752

 

Typ av avrättning: Halshuggning, bränning på bål och stegling

 

Historik 1695: Den 16 januari var det dubbelavrättning på platsen på två personer ur samma familj som begått olika brott. När de dömdes till döden, dömdes även en tredje person ur samma familj, men hennes avrättning sköts upp. Soldaten Michel Hansson i Skinnarbo avrättades för ”blodskam och dubbelt hoor med halshuggande och nedgrafwande nohr på heden och sochneskillnan” tillsammans med Brita Larsdotter, sin hustrus brorsdotter. Brita Larsdotter uppges vara ”förwissnad ned om midjan” vilket antagligen betyder att hon var delvis förlamad. Hon avrättades med ”halshuggande och brännande å båhle” för barnamord på sitt nyfödda barn som hon burit i lönn. Brita Larsdotter var ogift och sade sig blivit gravid med en tobakshandlare som passerat bygden.

 

Samma år den 19 juni avrättades även hustrun Cherstin Larsdotter i Skinnarbo för ”blodskam och dubbelt hoor medh halshuggande och nedgrävande ner på heden wid Sochneskillnan.” Hon var syster till Brita Larsdotter och dömdes till döden för att hon legat samman med sin fasters make Michel Hansson, vilket ansågs som incest. Anledningen till att hon inte avrättades samtidigt som sin syster och deras fasters make kan ha varit att hon var gravid.

 

Historik 1703: Den 23 augusti blev drängen Anders Andersson i Sweden avrättad för sin ”tidelag Synd med halshuggande och brännande å båhle wid allmänningen nohrr på heden.”

 

Historik 1704: Den 11 november blev hustrun Brita Jonsdotter halshuggen och bränd på båle för sitt mordbrännande i Nässja by.

 

Historik 1720: Den 10 december blev drängen Olof Pärsson, 19 år,  halshuggen och bränd på båle för sitt tidelagsbrott. Skarprättare var Anders Persson Trafware som fick 3,24 daler i resersättning och 16 daler för själva jobbet.

 

Historik 1752: Den 27 maj blev Eric Ferner, 69 år, skräddare vid Gysinge Bruk, avrättad för yxmordet på änkan Anna Brinck, 23 år. Kroppen blev efter halshuggningen satt på 5 steglar.

 

Hitta hit: Platsen finns markerad på Google maps  som TREKANTEN, Sandviken SV.

 

Ligger alldeles intill väg 272, strax söder om avtagsvägen till Gammelstilla och Torsåker. Finns en liten grusväg att parkera bilen på och en informationsskylt som markerar platsen.

 

Källor:

Lantmäteriet, Lantmäteristyrelsens arkiv, Torsåkers socken, Gammelstilla nr 1, 1815

Widen Johan. 1970 Wådeliga händelster under 17-1800 talen. Österfärnebo Hembygdsförening

Protokoll för extraordinarie Ting uti Fernebo ordn. Tingsställe, 22-23 november 1694.

Landsarkivet Härnösand; Västernorrlands läns landbok för år 1720

Hovanta, Elsie (2001) Avrättningsplatsen vid Trekanten [Elektronisk] Torsåkers Fotohistoriska sällskap. Tillgänglig: http://fotohistoriska.se/Historia/Avrattningsplatser/Avrattningsplatsen%20vid%20Trekanten.html [2016-10-05]

 

Foto: Nina Svensson

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!