Avrättningsplatser | WAHLBO AVRÄTTNINGSPLATS
15751
page-template-default,page,page-id-15751,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

WAHLBO AVRÄTTNINGSPLATS

 

Avrättningsplats: Wahlbo sockens avrättningsplats, även kallad Årsunda avrättningsplats, Wahlbo/Årsunda avrättningsplats eller avrättningsplatsen mellan Tavlan och Främlingshem. Ligger mellan gränserna Årsunda/Valbo och Hedesunda/Årsunda.  Är utmärkt i Fornminnesregistret: FMIS Årsunda 399:1.

 

Kommun: Sandviken

 

Antal avrättningar: 3 (tre)

 

År: 1834, 1859

 

Typ av avrättning: Halshuggning, stegling

 

Historik 1834: 20 augusti avsänds Nils Ösare och Anders Svala från Gävle Slottsarrest till ”avrättsplatsen hitom Främlingshems gästgivaregård i Hedesunda socken” för att mista högra handen samt halshuggas och steglas. Ösare och Svala var två soldater som slagit ihjäl en länsman i Alborga. Skarprättare var Anders Lundin från Bollnäs. Detta blev den sista steglingen i länet.

 

Historik 1859: Murargesällen Lars Gustaf Pettersson från Hogdal i Jämtlands län blir den siste att avrättas offentligt i länet. Historien berättar att Lars Pettersson tillsammans med en kamrat åkt häst och släde med bonden Salomon Andersson någonstans i närheten av Hög i Gävleborgs län. Sällskapet var redigt berusade och bonden skröt över att han hade 600-700 riksdaler i fickan. I ett slagsmål skar Pettersson halsen av bonden, för att komma åt pengarna. Den 29 november sänds han till ”afrättningsplatsen i Wahlbo sn” för att halshuggas.

 

Hitta hit: Ligger alldeles intill väg 56 mellan torvfabriken och en milskylt. Finns en, numera trasig, fornminnesskylt utplacerad.

Känner du till något mer om den här avrättningsplatsen? Skicka gärna ett mail till oss!