KONSTNÄRLIGA GESTALTNINGAR PÅ TIDIGARE AVRÄTTNINGSPLATSER I GÄVLEBORGS LÄN
I projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, engagerade Sveriges Fängelsemuseum tillsammans med Region Gävleborg allmänheten i länet för att identifiera och utforska tidigare avrättningsplatser i Gävleborg. Dödsstraffet är en historisk omständighet som nästan osynliggjorts i Sverige och många av platserna står obemärkta och bortglömda, trots de övergrepp som skett på platsen. Med utgångspunkt i dessa närstudier arbetade vi med samtidskonst, museiprogram och visningar på ett urval av de tidigare avrättningsplatserna i Gävleborgs län.
Vi har även arbetat för att sätta platserna i relation till dödsstraffets fortsatta verkningar runt om i världen och se på hur dessa tematiskt kringskurna rum kan förenas med andra platser i fråga om makt, förtryck och brott mot allas lika rätt i vår samtid.
Sju konstnärer var knutna till projektet, läs mer om dem här nedanför.
Sex tidigare avrättningsplatser i Gävleborgs län hade under 2017 konstnärliga gestaltningar samt informationsskyltar. Därefter finns Anna Asplinds gestaltning ”Kommer himlen alltid att vara blå?” kvar att besöka på Mostigshällorna och även Nadine Byrnes gestaltning ”Blottläggning” på avrättningsplatsen vid Norrbo bro.
Projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, avslutades i december 2017, men finns dokumenterad i vandringsutställningen GRÄNSLAND och en publikation. Publikationen finns att köpa på Sveriges Fängelsemuseum, men kan även läsas gratis här.